Aktualności
Konkurs Kulinarny - potrawa Pani Grażyny z Długiego na podium !
Stowarzyszenie ”WIR” -Wiejska Inicjatywa Rozwoju rozpisało konkurs - „W babcinej kuchni .Nasze dziedzictwo”. Konkurs składał się z dwóch etapów.
W pierwszym etapie trzyosobowe jury na podstawie nadesłanych starych receptur oceniało: historię potrawy, składniki potrawy i sposób wykonania. Wybrano 12 potraw, których autorzy zostali zaproszeni do II etapu. Odbył się on w świetlicy wiejskiej w Dzwonowie w dniu 21.06.2012r .
Trzyosobowe jury jednogłośnie przyznało dwa równorzędne I miejsca dla Koła Gospodyń Wiejskich z Nosowa gm. Suchań za potrawę wielkanocną pn „Barszcz wielkanocny z serkiem”, wykonany według starej receptury przywiezionej z Lubelszczyzny. Do barszczu według gustu dodaje się jajka, pokrojone w kostkę: chleb, własne wyroby w postaci szynki, kiełbasy oraz suszony ser. Potrawa została podana z elementami wielkanocnymi, wszystkie dodatki do barszczu były własnoręcznie przygotowane. Barszcz w smaku był doskonały, ale hitem był ser- biały twaróg suszony. Komisja postanowiła dodatkowo nagrodzić go wyróżnieniem i gorąco namawiała, aby ser został zgłoszony na listę produktów regionalnych.
I Miejsce otrzymał również „kondziuk” Pani Sylwii Wiechy ze Strachocina gm. Stargard Szczeciński. Przepis przywędrował z Kresów z miejscowości Naliboki woj. Nowogrodzkie obecnie Białoruś. Jest to żołądek świński nadziewany jajkami, wątróbką, warzywami, mięsem i naleśnikami. Potrawę przystrojono pomidorami , a stanowisko ozdobiono naturalnymi warzywami.
Drugie miejsce zajęła potrawa „Młoda kapusta na zakwasie” chlebowym wykonana przez Panią Grażynę Kucę z Długiego gmina Chociwel. Ta potrawa nie spotykana we współczesnej kuchni pochodzi również z Kresów z Kozowej gmina Brzezany, województwo tarnopolskie obecnie Ukraina. Kapusta przed gotowaniem zakwaszana jest kwasem chlebowym i podawana z ziemniakami.
Artykuł na temat konkursu zamieścił tygodnik 7 Dni Powiatu Stargardzkiego
Kliknij w obrazek i przeczytaj ...
Wpis z 1 lipca 2012 r.